Pyhännän tina meni moneen osaan

27.12. 07:38

Keijo Makkonen

Arvoitukselliset tinat povaavat Pyhännälle vaiherikasta vuotta 2014.

Pyhäntä – Milloinkahan viimeksi olen tinaa valanut. En edes muista, Pyhännän kunnanjohtaja Jouko Nissinen pohtii, kun valmistelemme haastattelutilannetta kunnantalolla.

Tarkoituksena on valaa uudenvuoden tina Pyhännän kunnalle vuodelle 2014.

Hetken päästä onnenkenkä alkaa sulaa keittolevyn päällä tinakauhassa. Odottaessa jännitys on käsin kosketeltavaa.

Valuoperaation jälkeen siirrymme tarkastelemaan tulosta Nissisen työhuoneeseen. Tai tarkemmin ottaen tuloksia, sillä tina hajoaa useampaan osaan muodostaen kolme suurempaa ja joukon pienempiä tuloksia.

– Kun tässä näin monta erilaista tinaa tuli, niin se varmasti tarkoittaa sitä, että ensi vuonna on monta merkittävää asiaa tulossa, Nissinen järkeilee.

– Olisiko tämä suurin vaikka kuntauudistukseen liittyviä asioita. Alkuvuonna vielä mennään eteenpäin, sitten tulee pysähtymiskohta. Sen jälkeen ei mennäkään enää samaan suuntaan, vaan ikään kuin lähdetään palaamaan takaisin päin.

Sitten siirrytään seuraavaan kuvioon, jossa on toisessa päässä iso, tasainen ja pyöreä möykky.

– Tuo möykky voisi olla vaikka sitä, että alkuvaiheessa on joku ongelma ja heti alkumatkasta siinä on pari tuollaista säröä, jotka panevat miettimään, että mitähän tästä tulee, mutta monien vaiheiden kautta päästään eteenpäin. Olisiko tuo vaikkapa sitä sote-palveluiden järjestämistä ja tuo möykky vaikkapa vastuukuntamöykky.

Kolmas tina on enimmäkseen ohut ja pitkä.

– Alussa on jonkinlaista vahvuutta ja sitten se käy ohempana, kunnes taas vahvistuu. Sitten se käy melkein katkeamispisteessä ja lopussa vahvistuu jälleen, eli loppuvuodesta ollaan jo vahvempana, Nissinen tutkii.

– Jos tuo on kuntataloutta, niin se tarkoittaa sitä, että jossakin vaiheessa vuotta on vaikeuksia, mutta loppuvuodesta asiat on sitten jo vähän paremmin.

Mutta mitä kuvioita tinoista löytyy ja mitä ne merkitsevät?

– Tätä ensimmäistä tinaa jäin pohtimaan, että mikä tuo voisi olla. Ei siinä kyllä sarvetkaan ole, eikä se kruunukaan ole. Vaikea sanoa, Nissinen pohtii ja pyörittelee tinaa käsissään.

Palataanpa siihen myöhemmin.

Toinenkaan tina ei aivan yksinkertainen ole, mutta tulkinnan merkitystä päästään jo tarkastamaan netin Kansanperinne-blogiin kerätyistä tiedoista.

– Voisiko tuo olla vaikkapa vasara, Nissinen sanoo hetken pohdinnan jälkeen.

– Vasara on voitto vihamiehistä. Ketähän ne vihamiehet on? Voin sanoa, että sitä en tiedä. Olisiko vaikeat asiat niitä ”vihamiehiä”. Röpelöisyyttä tässä ainakin on, elikkä se tietäisi rahaa. Ja sitä röpelöisyyttä tässä on melko paljon. Toivottavasti tämä tarkoittaa sitä rahaa!

Kolmas kuvio on selkeämpi – ongenkoukku. Ongelmana on vain, ettei koukulle löydy merkitystä. Mikähän muu se voisi olla..?

Palataanpa takaisin ensimmäiseen.

– Tämä voisi olla vaikka lintu, joka lentää. Kotka, joka lentää. Katotaanpa mitä kotkasta sanotaan?

– Onnekas asuinpaikan muutos. Ohoh! Mitähän se merkitsee? Ei tässä muuttoa olla suunnittelemassa.

Kolmas kuvio mietityttää, mutta sille ei toista tulkintaa löydy.

– Jaa-a. Jos se koukku on, niin voidaan miettiä, että tarkoittaako se sitä, että jäädään koukkuun johonkin. Mihinkä? Sepä jää ensi vuodeksi arvoitukseksi, Nissinen päättää.

– Kuitenkin voi sanoa sen, kun näin monta erilaista kuviota tuli, että kunnassa on ensi vuonna odotettavissa monta merkittävää hanketta. On isompia hankkeita ja pienempiä hankkeita. Ja niissä kaikissa pitäisi päästä eteenpäin.

Tinojen mukaan jossain vaiheessa joku hanke on todella heikoilla, mutta sitten se taas vahvistuu.

– Tämä on kyllä ihan selkeästi sellainen hanke, jossa tullaan yhdestä suunnasta ja palataan toiseen suuntaan takaisin, Nissinen näyttää sote-palveluiden järjestämiseksi tulkitsemaansa vasaratinaa.


VIIKON KYSYMYS

Lukitsetko ulko-ovet aina yöksi?

VANHAT KUVA-AARTEET
Siikajokilaakso julkaisee lukijoittensa vanhoja kuvia. Niitä asetetaan näytteille myös tänne verkkosivun osioon. Käypä katsomassa.

KATSO KAIKKI KUVAT

TUOREIMMASSA PAPERILEHDESSÄ
 • Ammattiyhdistys on etu myös työnantajalle
 • Maantiellä hiihtämisessä oli oma hohtonsa
 • Turvallinen kylä syntyy yhteistoiminnalla
 • Pieni-Hangasnevan osalta puutteita
 • Huono talvi ei lämmitä kelkkaharrastusta
 • Ruukin koulujen tavaraa huutokaupataan kesällä
 • Siikajoen kunnanjohtaja hakuun kevään aikana
 • Virran varrelta: Pahimman lajin kuumetauti
 • Pyhännän valtionosuus laskee
 • Pulkkilan Seuralle kunnostusavustusta
 • Piilma alkuun strategiasuunnittelijaksi
 • Helmicupissa iso joukko Taekwon-Don harrastajia jokivarresta